Gondolkodj színesebben!!!

Te szoktál azon gondolkodni, hogyha egy szép teraszt látsz, hogy vajon ki lakik ott? Milyen ember lehet, miért pont olyan teraszt álmodott és készített magának, amilyet most látsz? Esetleg még azt is látod magad előtt, hogy a tulajdonos hol dolgozhat, milyen személyiség?

Nem messze a lakásunktól van egy terasz, ami előtt minden reggel, munkába menet elsétálok. Télen ugyan egy kicsit sivár volt, de már kora tavasszal kezdtem észrevenni a változásokat. A lakás tulaja vagy albérlője kirakott egy polcot, amit kékre festett, és megjelentek a lampionok is. Akkor még nem nagyon értettem, hogy mi célt fognak szolgálni, de kíváncsian vártam az újabb változásokat. Ahogy teltek a napok, nem minden nap jutott eszembe felkukkantani a teraszra, addig a csodálatos napig, amikor észrevettem, hogy a polcra virágok költöztek, a korláton elhelyezett vidám színű cserepekben pedig muskátlik növekednek. A cserepekbe hurkapálcára mini lampionok vannak tűzve, hogy a madarak ne szálljanak a virágokhoz, míg a nagy türkizkék lampionok vígan lengedeznek a nyári szellőben. 
Én ilyenkor már látom magam előtt, hogy a tulaj (persze csak a gondolataimban) egyedülálló nő, a harmincas évei elején. Szeret kint ülni a teraszon, reggel kávézgat, délután levezeti a nap fáradalmait egy jó könyv mellett az árnyékben. Fontosak neki a színek, a vidám díszek, jobban érzi magát a virágok között. Biztosan szeret kertészkedni, élvezettel öntözi a muskátlikat, és szívesen meghívja a barátnőit hétvégenként magához egy jó kis grillezésre és borozgatásra. (Megjegyzem, fogalmam sincs arról, hogy ki lakik ott, még soha nem láttam, és semmi nem is utal arra, amiket az előbb leírtam. Minden a képzeletem szüleménye.)



Apukám húga kint lakik Bécsben. Pici korom óta nagyon kötődünk egymáshoz, nagyon jó a kapcsolatunk. Voltunk már kint nála, gyönyörű helyen lakik, az albérlete pedig hazai és kinti szemmel nézve is egy álom. A közeli parkban sétálva fotózta le nekem azt a házat, amilyet itthon valószínűleg sosem fognak megépíteni. Mindegyik terasz más és más színű. Aki csak kicsit is ismer, tudja rólam, hogy imádom a színeket, főleg az olyan helyeken, amiktől igazán nem várható el, hogy színesek legyenek. A lila, zöld, sárga és narancsos árnyalatok rögtön szemet szúrnak, ráadásul nincs semmi logika abban, ahogyan elhelyezték őket. Persze a gondolataim ha szárnyra kelnek, nincs megállás, máris látni vélem, ki milyen lakást választana magának csupán a terasz színe alapján. Ugye te is figyelembe vennéd ezt a szempontot? Ugye nem lehet nem észrevenni a különbséget?


(igencsak erős általánosítgatásokkal, sztereotípiákkal tűzdelve, de elképzeltem a lakókat a teraszokhoz)
A sárga lakásokban élnek az idősek. Azért választották ezt a színt, mert nyugdíjas korukban sokat vannak otthon, fontos nekik a fényes, vidám, barátságos környezet. Jó hatással van a növényeikre, a meleget ugyan kevésbé szűri, de az idősek fázósak, jól is esik nekik a terasz melege. Minden színhez jól illik, könnyen választhatnak hozzá tapétát a lakásba, és a teraszon lévő cserepes növények színe (piros, narancs, citromsárga) nagyon jól passzol az üveg színéhez. Keresztrejtvény fejtéshez ideális, hiszen ahhoz sok fény kell, és kötögetni is lehet mellette.
A lila színű teraszoknál egyedülálló dolgozó/egyetemista nők élnek. Az egyetemisták olykor lakótársakkal együtt. Mindenféle kiegészítő jól passzol ehhez a színhez, így vásárolhatnak valami helyes ikeás kerti bútort maguknak, ahhoz lila pasztell ülőpárnát, hasonló napernyővel, napozószékkel, helyes koktélos poharakkal. Bulizáshoz, kisebb partikhoz ideális színű fény, a barátnőknek is nagy százalékban bejön ez a szín. Bent a lakásban valószínűleg bézs színű bútorok vannak, halvány cukorkalila szőnyeggel.
A zöld színt mindenképpen a férfiak választják. Erőt, férfiasságot sugároz, azt mutatja, hogy itt aztán csupa macsó lakik. Nem kell ide virág, hinta vagy lampion, a terasz nagy részét egy kis bárpult foglalja el, mellette futópad kap helyet. A pultnál vígan lehet dohányozni, és sörözni, és amikor a haverok elmentek haza, le lehet vezetni a futópadon az aznapi stresszt. Másnaposság esetén is jó kiülni a zöld fényű teraszra, elég sötét ahhoz, hogy ne fájjon a lakók feje, viszont segít regenerálódni a friss levegő és a tetőbe épített hifirendszer.
A narancs színűt ki más választaná, mint a családok. Nagyon vidám szín, hintázáshoz, babázáshoz, teregetéshez tökéletesen megfelel. A lakásban úgyis minden csupa színes, a gyerekek játékaival tele vannak a bútorok, a padló, így úgysincs nagy jelentősége annak hogy milyen a terasz. A férjek kimehetnek pipázni vagy újságot olvasni esténként, az anyukák kiülhetnek a szomszédasszonyokkal egy bodzaszörpre, a kutyák vagy macskák pedig elférnek a sarokban is. 

És mi van azokkal, akiknek a rózsaszín a kedvenc színük? Ezt a kérdést szerencsére nem sokáig kellett feltenni magamnak, mert a saját szememmel láttam azokat az épületeket, ahol az összes terasz rózsaszín!!! A napfényben csodálatosan csillognak az üvegek, míg télen a komor időjárásban üdítő látványt nyújtanak. Bármikor beköltöznék. És tele lenne a ház csupa olyan bolonddal, mint én. Aki kint tárolná a teknősbékáit, venne magának egy felfújható medencét lábáztatónak, vízipisztolyokat a játék kedvéért, színes szélforgókat a virágok földjébe és különféle formájú és színű locsolókannákat egy helyes polcra. Így jó élni, inkább vagyok stikkes kicsit, de elégedett lennék a rózsaszín teraszommal. (Amihez más berendezés, valljuk be, nem is illik igazán)

Te melyik színt választanád?




Címkék: