Az apró kérész

Hallottál már a tiszavirágzásról? Csak futólag, de nem tudod hogy mit jelent? Én sem tudtam, soha nem találkoztam ezzel a jelenséggel 2008-ig. A V betűs telefonos szolgáltató reklámja közelebb hozta az embereket ehhez a fogalomhoz, akár csak egy jó reklámnak szánta, akár többnek. 

Kérész, Virágzik a Tisza, Molnár Mihály - maghaj / 2012. június 19. 21:46

Azt mondják, a tiszavirágzás olyan jelenség, amely szinte egyedülálló Európában. A nyári napforduló idején rengeteg kérész keresi párját a víz fölött. Az addig iszapban lévő lárvák gyönyörű rovarként érkeznek a felszínre, hogy párjukkal eljárják a násztáncot. Egyetlen napig élnek. Ezt meséli el a reklám is. A Tiszára ilyenkor számos érdeklődő érkezik, hogy láthassa a tiszavirágzást, hogy megtapasztalja, milyen látvány a kérészek tánca. Amikor néhányszor megnéztük egymás után a reklámot, anyukám kezdte nagyon a szívébe zárni ezeket a kicsi állatokat. Átérezte, milyen lehet egyetlen napig élni. Hogy milyen rövid, nyomorúságos kis sorsuk van, és mégis mennyire szép. Ezután beindult a kérészőrület. Anyu minden adandó alkalommal örömtáncot járt, mikor éppen a tévében látta őket, kivágta az újságok oldalairól a kérészeket, amiket többek között vagy nekem adott ajándékba (milyen csodálatosan találó meglepetés volt), vagy pedig belerakta a szakácskönyvébe, hogy mikor palacsintát süt, láthassa a kérész-könyvjelzőjét. Akkoriban karácsonyra kapott ajándékba egy kérészes bögrét is, amit annyiszor használt, hogy a minta le is kopott róla. 

www.naturparkok.hu
Gondoljunk csak bele, valóban mit jelentene, ha egyetlen napig élnénk. Vajon megkeresnénk az igaz szerelmünket? Vagy kipróbálnánk mindenféle őrült dolgot? Én azt hiszem, hogy törekednék arra, hogy mindent láthassak a világból azon az egy napon. Nem az országokat, nem a nevezetességeket, híres látványosságokat. Inkább megnézném milyen színű a tenger, milyen a naplemente a Balatonnál, milyen az illata az epernek, milyen érzés úszni, hajókázni, repülni, kipróbálnám hogy milyen a tapintása egy elefántnak, egy zsiráfnak, delfinekkel fürdenék, megtanulnám, hogy mitől van a virágoknak olyan tengernyi színárnyalata, innék egy szörpöt, vagy csak csücsülnék a vízparton. Megtenném mindazt, amit csak lehet, azért, hogy minden pillanatban éljek. Máshogyan nem érdemes. Hallgatnunk kellene a reklmára és tanulnunk kellene a kérészektől. Úgy kéne élnünk, mintha nem lenne másnap. Nagyszerű lenne.

Többször hallottuk anyutól, hogy szeretne lemenni tiszavirágzáskor a Tiszára, megnézni a kérészeket. Még nem jutottunk el sajnos, de ha megyünk, mindenképpen szeretném megörökíteni azokat a pillanatokat, hogy anyukám ezeket kinyomtatva az összes kedvenc receptjéhez külön-külön képet tehessen. És onnantól kezdve minket is emlékeztetne arra, hogy élvezzük az életünk minden pillanatát.

Te mit tennél, ha csak egyetlen napig élnél?
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése