Az apró kérész

Azt mondják, a tiszavirágzás olyan jelenség, amely szinte egyedülálló Európában. A nyári napforduló idején rengeteg kérész keresi párját a víz fölött. Az addig iszapban lévő lárvák gyönyörű rovarként érkeznek a felszínre, hogy párjukkal eljárják a násztáncot. Egyetlen napig élnek. Ezt meséli el a Vodafone reklám is. 


A Tiszára ilyenkor számos érdeklődő érkezik, hogy láthassa a tiszavirágzást, és a kérészek táncát. Amikor annak idején megnéztük egymás után vagy hetvenszer a reklámot, anyukám kezdte nagyon a szívébe zárni ezeket a kicsi állatokat. Átérezte, milyen lehet egyetlen napig élni. Hogy milyen rövid, nyomorúságos kis sorsuk van, és mégis mennyire szép. Ezután beindult a kérészőrület. 

Anyu minden adandó alkalommal örömtáncot járt, mikor éppen a tévében látta őket, kivágta az újságok oldalairól a kérészeket, amiket többek között vagy nekem adott ajándékba (milyen csodálatosan találó meglepetés), vagy pedig belerakta a szakácskönyvébe, hogy mikor palacsintát süt, láthassa a kérészes könyvjelzőjét. Akkoriban karácsonyra kapott ajándékba egy kérészes bögrét is, amit annyiszor használt, hogy a minta le is kopott róla. 


Gondoljunk csak bele, valóban mit jelentene, ha egyetlen napig élnénk. Vajon megkeresnénk az igaz szerelmünket? Vagy kipróbálnánk mindenféle őrült dolgot? Én azt hiszem, hogy törekednék arra, hogy mindent láthassak a világból azon az egy napon. 

Nem az országokat, nem a nevezetességeket, vagy a híres látványosságokat. Inkább megnézném milyen színű a tenger, milyen a naplemente a Balatonnál, megszimatolnám, milyen az illata a friss epernek, milyen érzés télen úszni, hajókázni, repülni, kipróbálnám hogy milyen a tapintása egy elefántnak, egy zsiráfnak, delfinekkel fürdenék, megtanulnám, hogy mitől van a virágoknak olyan tengernyi színárnyalata, innék egy szörpöt, vagy csak csücsülnék a vízparton. Megtenném mindazt, amit csak lehet, azért, hogy minden pillanatban éljek. Máshogyan nem érdemes. 

Hallgatnunk kellene a reklámra és tanulnunk kellene a kérészektől. Úgy kéne élnünk, mintha nem lenne másnap. Nagyszerű lenne.



Címkék: