Járd körbe a Balatont! A következő állomás: Balatonszárszó

Ha csak egyetlen települést lehetne választani a Balaton partján, amivel kapcsolatban mindig azt érzem, hogy otthon vagyok, az Balatonszárszó lenne. Kicsi, vidám falu, tele nevetéssel, programokkal és fantasztikus strandokkal. Az a jó abban, ha körbejárjuk a Balatont, hogy minden állomáson annyi időt tölthetünk, amennyi jól esik. Mi így is tettünk, Szárszón maximálisan kiélveztünk minden percet, ami csak belefért a menetrendünkbe. Ha arra jártok, ti se hagyjátok ki!



Mit lehet csinálni egy olyan kis faluban, mint Szárszó? Mit érdemes megnézni? Hova érdemes ellátogatni? Nos, mikor otthon elhatároztuk, hogy körbeutazzuk a Balatont, megegyeztünk abban, hogy amennyiben lehetséges, végig a parton haladunk majd, és megpróbálunk egybeolvadni a vízzel. Mivel Balatonföldvárról át lehet kocsikázni Szárszóra a főút helyett a sínek mellett haladó keskeny utcán is, így mi erre kanyarodtunk. A két település szinte egybeolvadt, az út mentén meg lehet csodálni a gyönyörű nyaralókat, és a hívogató kerteket, azonban nagyon fontos odafigyelni a kerékpárosokra, akik előszeretettel választják ezt az útvonalat.

Szárszóra beérkezve megálltunk a mesébe illő Csukás Színház mellett, ahol már várt minket Pom-pom és Süsü hatalmas mása, így nem győztünk fényképezkedni velük. A kedvenc palacsintázónk pontosan a színház mellett áll, így természetesen éltünk a lehetőséggel, és feltankoltunk az igazi házias ízű, lekváros, kakaós és túrós palacsintákból. Itt leparkoltunk az autóval, és gyalog mentünk tovább a közeli vízpartra, ahol azonnal elfoglaltuk a padunkat.
Rövidesen jöttek is a hattyúk, akik bevetették a legszebb pillantásaikat és minden csáberejüket azért, hogy megszánjuk őket pár morzsával. Ezen a padon mindig azt érezzük, hogy addig tudnánk itt üldögélni, amíg az önkormányzat fel nem ajánlja, hogy költözzünk csak ide nyugodtan.




Az elmúlt évek alatt megszámlálhatatlanul sok naplementét fotóztunk itt, és minden nyaralás végén lejöttünk ide búcsúzkodni a víztől (és a kolduló hattyúktól). A település központja egyébként akár vonattal is megközelíthető, így akinek autó nélkül csak egy nap áll rendelkezésre a balatoni pihenésre, annak is érdemes ide utaznia.

Az állomáshoz pár perc sétára található a József Attila Emlékház, amit a kirándulók általában fel szoktak keresni, mi azonban már annyiszor jártunk a településen, hogy ide most nem látogattunk el. Helyette végignéztük a vízparthoz közeli árusok portékáját, és mint mindig, felkerestük a közeli kis piacot is, ahol a helyi termelők friss gyümölcsöt, zöldséget árultak. Az első közös nyaralásunkon pontosan ezzel a piaccal szemben szálltunk meg, 5 perc sétára a strandtól, így minden reggel azt figyeltük reggelizés közben a teraszon, hogy hogyan indulnak a strandra a napozni vágyó anyukák, a pancsolásra készülő gyerekek, és az apukák, akik újsággal a kezükben ballagtak. Ez is hozzátartozik nekünk Szárszó varázsához.



Búcsúzáskor bebarangoltuk autóval a legkedvesebb utcáinkat, megnéztük a szebbnél szebb régi nyaralókat, és azzal köszöntünk el a településtől, hogy egyszer biztosan lesz itt egy saját apró kis házikónk is, aminek a kertjében este szalonnát sütünk majd, és reggelenként itt isszuk meg a kávénkat a Balaton közelében. Ezután Balatonlelle felé vettük az irányt, ahova már kész tervekkel érkeztünk. Erről olvashattok majd a következő bejegyzésben.

Címkék: