A szívet melengető város

Amikor nincs jó kedvem, és alig várom hogy az idő minél gyorsabban teljen, gyakran lapozgatom a facebookon a HVG oldalát. Ott mindig nagyon érdekes és színes dolgokat találok. Így történt ez most is.

fotó: twitter
Van egy város Mexikóban, amit egy városrehabilitációs projekt keretében egy graffitis csapat színesre fújt. A kormány kérte fel őket erre az akcióra. Las Palmitas városában 209 ház öltözött a szivárvány színeibe, és ahogyan a hvg.hu írja, a projekt végére a városban megszűnt a fiatalok közti erőszak. A színes városkában először minden -a projektben részt vevő- házat fehérre festettek, majd ezt követően kezdődött meg a további festés. A végeredmény teljes mértékben művészi lett, a színek csodálatosan élénkek, a minták egyediek, az összkép felejthetetlen. Még olvasni is nagyon-nagyon jó volt róla.

Hazánkban is van néhány olyan település, ami annyira elhagyatott, ahol olyan romosak a házak, hogy igazán rájuk férne egy alapos festés. Talán a végén jobban fel lehetne virágoztatni egy-egy ilyen falut vagy kisvárost, és a turisták is szívesen járnának a csodájára. A színek segítségével egészen elképesztő minták is megvalósíthatók, különböző tematika szerint lehetne csoportosítani őket. Lehetnének pöttyös és csíkos utcák, csak piros színű játszóterek, kék boltok, zöld zöldségesek, szivárvány színű ruhaboltok és piros alapon fekete pettyes buszmegállók. Sokkal vidámabb lenne a napom, ha citromsárga járdákon járkálnék, mint annak idején Dorothy, és rózsaszín kerítéseken kukucskálhatnék be a kertekbe hazafelé menet. A mi házunk mondjuk kockás lenne (ha apukámat kérdezitek, akkor zöld-fehér), és a szomszéd ház előtti villanyoszlopon kék minták lennének. 

Ha ilyen színes világban élhetnék, reggel szívesen kelnék fel, vidáman mennék dolgozni és alig várnám, hogy az utcán nézelődhessek. Segítenék a festésben is, sőt, alig várnám, hogy ecsetet ragadhassak, és mindenféle szuper dolgok alkossak. Megosztanám az ötleteimet a tervezőkkel, hátha megengednék, hogy pink lottózók és nonstop boltok legyenek, a turkálók felett színes tábla villogna, lennének méhecske mintás emeletesházak, pillangós kutyaházak és rikító zöld csonti mintás horgászboltok. A színek lehetőséget adnak az önkifejezésre. Ha engem kérdeztek, reszkessen aki az én fantáziámnak teret ad.

Te milyen mintás épületben dolgoznál szívesen?

fotó: twitter 

(http://hvg.hu/kultura/20150727_Lenyugozo_fotok_Igy_nez_ki_amikor_a_korma) 




Címkék: