Járd körbe a Balatont! A következő állomás: Balatongyörök

Nagyon vártuk már a találkozást Balatongyörökkel, ugyanis itt – Vonyarcvasheggyel ellentétben – még sosem jártunk. A Balaton körút egyik legszebb része várt ránk, Badacsonnyal, Szigligettel. Mi, akik inkább a déli parton érezzük otthon magunkat, nagy izgalommal készültünk felfedezni Balatongyörököt, amelynek a szlogenje „Balatongyörök - A megálmodott valóság”.


A strandra vezetett az utunk…

Természetesen a strandra vezetett azonnal az utunk, mert sokat olvastunk róla előzőleg. Nem kellett csalódnunk sem a látványban, sem az élményben, hiszen a strandon az árnyas és napos területek váltakozásával minden korosztály megtalálhatja a magának leginkább tetsző részt. A játszótér, vízi csúszda, gyermekmedence, röplabda, kosárlabda és teniszpálya, csónak-, vízibicikli kölcsönzés, víziaerobik, szörfoktatás és –kölcsönzés pedig még tovább növelte bennünk az elhatározást, hogy egyszer biztosan eltöltünk Györökön néhány kellemes napot.

Akik hozzánk hasonlóan rajonganak a hajózásért, nyaralás közben feltétlenül próbálják ki a sétahajózást! Nekünk sajnos nem volt rá időnk a körút közben, de a kikötőbe ellátogattunk, és megtudtuk, hogy nem csak sétahajók, hanem bulihajók is indulnak a településről, a nyaralók nem kis örömére. Balatongyörök partjairól csodálatos a balatoni panoráma, a hajózás maga pedig a nyári forróságban is jó program lehet. A móló egyébként nagyon hangulatos, az egyik kedvencünk lett az északi parton. Nem túl nagy, és talán éppen ezért került közel a szívünkhöz.



Esős idő esetén

Mint mindenhol, itt is jóllakattuk a kacsákat, amik az út során egyre pofátlanabbnak (vagy éhesebbnek?) tűntek. Már hozzászoktunk ahhoz, hogy mindenhova száraz kiflit viszünk magunkkal, hogy ne csalódjanak bennünk sem ők, sem pedig a hattyúk. A horgászoknak sem kell csalódniuk, ha Györökön szeretnének halat fogni, ugyanis a faluban több kedvelt horgászhely is van. Ilyen a móló, a Zsibagyöp és a Soós-öböl, de strandszezonon kívül a strand területén is lehet horgászni.

Azoknak, akik itt nyaralnak, rossz idő esetén sem kell a szobában üldögélni, számos program közül választhatnak, ha nincs strandidő. Érdemes felkeresni a környéken a kilátókat, hiszen szép számmal vannak. Ilyen a Bél Mátyás kilátó, a Batsányi-kilátó, a Padkűi-kilátó, és a Szépkilátó. Mindegyikből gyönyörű panoráma nyílik a Balaton környékére. A kirándulást és a kilátók felkeresését akár össze lehet kötni a piknikezéssel is. A Bélapi-pihenőnél fapadok, játszótér és esőbeálló várja a kirándulókat, de akár labdázni és biciklizni is lehet a területen. 

Ugyanúgy jó választás a Római forrás is, amely a Szépkilátó alatti völgy tövében található. A túrázást ki lehet egészíteni akár egy kellemes szalonnasütéssel is, így fel sem fog tűnni, hogy az időjárás nem mindig kedvez a fürdésnek. A romantika kedvelői pedig ki ne hagyják a naplementét Balatongyörökön, hiszen a narancs millió árnyalatát lehet ilyenkor felfedezni (és lefotózni) a víz felett.


Mi nagyon élveztük Balatongyörök felfedezését, mindig jó élmény megismerni közelebbről egy újabb települést a Balaton partján. Vonyarcvashegy után szuper program volt, és persze nagyon vártuk Szigligetet és Badacsonyt is, melyek a következő állomások voltak a körúton. Érdemes az utunkon velünk tartani, de annál is jobb ötlet belevágni egy saját körútba. Bátraké a szerencse!

Címkék: