A pasi (és a betegség)

Betegnek lenni nagyon rossz. Mindenki ismeri azt az időszakot, amikor először csak kapar a torka, másnapra pedig már elmegy a hangja, szárazon köhög és be van dugulva az orra. Ez csak fokozódik, mikor elmegy az orvoshoz, aki köptetőt ír fel, ami (valljuk be) az egyik legundorítóbb dolog a világon. Amikor kezd felszakadni a köhögés, akkor legszívesebben átvállalnád a világ összes fejfájását, vagy lázát, csak ne kelljen megtapasztalnod a felszakadó köhögés gusztustalan tüneteit. Lássuk, hogyan éli meg a férfi, ha beteg. Nem kis móka.


A kamaszok (fiúk és lányok egyaránt) általában örülnek annak, ha betegek. Nem kell iskolába menni, az orvos kiírja őket, legálisan lóghatnak dolgozatokról, felelésekről és házit sem kell csinálni. Vagyis mostanában lehet, hogy már kell, de "az én időmben", amikor még nem volt facebook, viber, nem volt otthon számítógép és internet, SAJNOS - mint beutazó- nem volt soha otthoni feladatom. Imádtam, hogy egyszer-kétszer otthon lehettem, no, nem sokat, mert anyukám maga a TERMINÁTOR. Sosem beteg, ha mégis, akkor is jár dolgozni és ezt tőlünk is elvárta a sulival kapcsolatban. Szóval nem sok okom volt lógni (betegség miatt). Mikor általános iskolás voltam, egyszer nagyon köhögtem, és otthon kellett maradnom a nagymamámmal. Beszedtem a köptetőt, mire a nagyim hozta a lavórt, hogy akkor most abba nyugodtan lehet köpködni. Mondom:mit csinálni??? Na, ez szóba sem jöhetett. Én ilyen iszonyatosan undorító dolgot soha nem csináltam volna, akkor inkább betegen jártam volna iskolába. Bár elég alacsony a fájdalomtűrésem, de a betegségekből gyorsan fel szoktam gyógyulni. Nem úgy, mint drága párom, D.

Ne hidd, hogy kibeszélem a háta mögött, D. bármikor simán felvállalja, hogy kisebb betegség esetén is orvos helyett papot hívna, és hogy egy "laza" influenza vagy nátha ígérete olyan rettegéssel tölti el, hogy gond nélkül magába erőlteti a fél Fény utcai piac zöldség/gyümölcs kínálatát, és beszedi a legnagyobb dózisban kapható C vitamint már augusztustól. Egy fogfájással képes évekig is kínlódni nagy-nagy kitartással, míg egy igazi f*sós, hányós vírusnak még a gondolatától is pánikrohamot kap. Éppen ezért, ha bekövetkezik a tragédia és egy kicsit tüsszent, beveszi az összes csodaszert a kedvemért, és megiszik egy kancsó teát néhány perc leforgása alatt. Ha lázas, akkor már ki sem kel az ágyból, amíg újra használhatóvá nem válik. (Visszatérve a fogorvoshoz, oda csak azért nem ment évek óta, mert nagyon fél tőle.) Egy alkalommal, mikor úgy igazán rossz bőrben volt, csak feküdt a kanapén, betakarózva és a rövid, szörnyű jövőjére gondolt, már odáig is eljutott, hogy megeszi a natúr rizst sárgarépával, mint diétás ételt (bár az sem sokáig maradt benne). Egy szó, mint száz, szörnyű egy beteg. Nála nincs középút, vagy teljesen egészséges, vagy jöhet  a végrendelet. Gyakran tapasztalom ezt már pasiknál is, ezért gondolom, hogy ez valami "pasidolog". Apukám pontosan ugyanilyen, csak nagyon ritkán vesz be gyógyszert. Soha nem megy orvoshoz, a patikust már-már főorvosi szintre helyezi, hiszen kizárólag az ő véleményét kéri ki bármelyikük (anyu vagy a saját) betegsége esetén. Apukám általában befekszik a tévé elé, betakarózik és halkan szenved, vagy ha már nagyon beteg, akkor addig nyomja az ágyat, amíg az alvás meg nem gyógyítja. Hogy mi olyan nagy mutatvány abban, hogy el kell menni az orvoshoz, nem tudom. Mindenesetre tény, hogy D. is nagy ívben kerüli az összeset.



Ismerek olyat is, aki viszont azonnal próbálja "orvosolni" az összes búját-baját, ő O., D. barátja. O. olyan gyakran beteg, hogy azt már követni sem lehet, és minden problémájára szerez valami gyógyírt. Ha beteg, akkor azonnal elpanaszolja, és a meglepő az, hogy valóban hordozza az influenza, megfázás, stb tüneteit. Ha ég, vagy kiszárad a szeme, azonnal elmegy a patikába szemcseppért, lehetőleg olyanért, ami más, allergiás reakciót nem produkálhat. Mivel egy közeli rokona orvos, így könnyen elvégzik a vizsgálatokat amikor csak szükséges, és onnantól jöhet a hosszú, pihenéses, kúrálásos időszak.

Az biztos, hogy a férfiak másképpen állnak a betegségekhez, mint mi, nők. Ha egy férfi beteg, arról általában mindenki tud, míg amikor egy nő beteg, ugyanúgy elvégzi a napi teendőit, mert tudja, hogy az influenza nem halálos kór, és hogy a nátha és orrfújás bizony egészen természetes dolgok ősszel és télen. Nem egy ritka, félelmetes, csak latin néven futó afrikai betegség hirtelen előbújó következményei. A férfi jajgat, "hisztizik", látványosan kínlódik, amíg te el nem mész a gyógyszertárba, fel nem vásárolod az összes náluk kapható náthaölő szupercsodát, majd amikor hazaviszed, közli, hogy ő Batman, és nem szed be sz*rokat. Még szerencse, hogy a hasmenést nem fogják fel túl nagy csapásként, amíg van Nemzeti sport, Egri csillagok regény, Zsaru magazin és 1998-as futball évkönyv a vécében.



Címkék: