Kirándulj Balatonboglárra a Gömbkilátóhoz!

A Balatonról mindenkinek van egy jó sztorija. Hogy milyen jó volt csúszdáznia a vízbe, mennyit labdázott a haverokkal, milyen hideg volt a sör és hogy mennyire barnult le a nyaralás végére. A szórakozóhelyek megtelnek estére, napközben a strandokon mozdulni sem lehet a leterített törölközőktől, és a büfések alig tudják tartani az iramot a palacsintasütésben. Azonban, ha nem csak erre vágyunk, hanem megejtenénk egy különleges kirándulást is, mindenképpen látogassunk el Balatonboglárra, a Gömbkilátóhoz.


Balatonboglár a Balaton déli partján, Ábrahámheggyel szemben, Balatonlelle mellett helyezkedik el. A települést megközelítve azonnal megpillantjuk a Várdombon álló Gömbkilátót, ami olyan látványt nyújt, mint egy csillag, ami leszállt közénk az égből.

Mi autóval jártunk Balatonbogláron, ahol mindenhol nagyon érthetően és logikusan volt kitáblázva az út a Gömbkilátóig, így egy kisebb utcában le is parkoltunk, és a fennmaradó utat egy kedves kis erdei ösvényen gyalog tettük meg a kilátóhoz. Az erdőben kellemesen hűvös volt a levegő, aminek nagyon örültünk, hiszen igen meleg, párás időnk volt. Ugyan emelkedőn kellett sétálnunk, a táv igen rövid volt, és nagyobb megerőltetés nélkül felértünk a Várdombra, ahol egyébként bobpálya is található.

A kilátó közelről is nagyon szép volt számunkra, és bár nem fából készült, mégis egy kicsi (egyébként valójában igen méretes) ékszernek tűnt a sok fa és bokor között. A jegy néhány száz Forint volt, ami teljes mértékben megérte az árát, hiszen a legmagasabb pontra érve olyan kilátásunk nyílt a Balatonra, ami egyszerűen lenyűgöző volt. Akár egész délelőtt ott maradtam volna, hogy figyeljem a távoli hullámokat, a békésen ringatózó hajókat és a víz hihetetlen kékjét. Igen nyugalmas és békés program volt, ami remekül kiegészíthet egy napozós, fürdőzős hetet a Balaton partján.


Családoknak remek móka lehet a kirándulás közben bobozni egyet, majd a kimerítő program végén lehetőség van arra is, hogy a kilátó előtti hatalmas füves területen leterítsenek egy plédet, és piknikezzenek egyet a természetben. Külön kiemelném, hogy a bobpályához tartozik igen tiszta és igényes mosdó is.

Nagyon fontos információ még, hogy aki szeretné egy valóban fénylő csillagként megnézni a kilátót, az látogasson el a Várdombra este, amit a teljes kivilágításnak köszönhetően még az északi partról is látni lehet. Gondolnátok, hogy Balatonboglár Gömbkilátója simán felveszi a versenyt Tihany, Balatonfüred vagy akár Keszthely nevezetességeivel, ha a maradandó élményt, és a csodálatos kilátást keressük? Pedig így van.

Címkék: