Járd körbe a Balatont! Az első állomás: Balatonvilágos

Ha elgondolkodtál már azon, hogy milyen lehet körbeutazni a Balatont, nyilván magad elé képzelted a csodálatos naplementéket, a háborgó hullámokat és a hűsítő csobbanásokat. Ennél sokkal, de sokkal szabadabb élmény. Tarts velem egy emlékezetes Balaton körúton és meglátod, másra sem vágysz majd, csak arra, hogy autóba pattanj és végigcsorogj a tó mentén fekvő hangulatos utcákon. Az első állomásunk Balatonvilágos.


Aki körbejárja a Balatont, semmiképpen ne hagyja ki a táblákkal való fotózkodást, ami remek móka a kirándulás közben, és a hideg téli estéken is jó élmény visszanézni a vidám képeket.

Amikor elhatároztuk, hogy körbejárjuk a Balatont, kinyomtattam minden településről a főbb látványosságokat, hogy legyen némi támpontunk utazás közben. Nagyon izgalmas volt nekivágni a körútnak, és amikor az autópályán végre lekanyarodtunk Balatonvilágosnál, már tűkön ültem. Az első adandó alkalommal elrontottam a bérelt autónk ajtaját, amit a kirándulás további állomásain sem lehetett bezárni. Jelentem: sehol semmi baja nem lett a holminknak, kényelmesen megállhattunk bárhol.

Mivel Balatonvilágoson mentünk le először a vízpartra, rögtön a Községi Standfürdő felirattal találkoztunk, ami megalapozta az azt igazi „balatoni retro” hangulatot, amire számítottunk. A strandra simán beengedett a jegyárus néni, tekintve, hogy csak kirándultunk, nem volt nálunk fürdőszerkó. Gyönyörű volt a víz, csodálatosan sütött a nap, a felhők a „tó tetején úsztak”. Egy ilyen körútnál a legjobb érzés az, amikor először megérzed a víz illatát, a partra vagy strandra érve. A vízparton lehet ugyan bérelni vízibiciklit, ám ez a part talán annak a legmegfelelőbb választás, aki csak napozni és pihenni szeretne. Nyugodt, kissé régimódi, nincs pörgés, nincsenek bikinit viselő pincérlányok, dübörgő zene. A víz azonban hűsítő, kellemesen lehet olvasni vagy pihenni a hatalmas fák árnyékában, és az úszni vágyóknak is igen kellemes lehet, hogy a víz viszonylag hamar mélyül.


Üljünk le egy padra, élvezzük a tó felől fújdogáló szellőt, és gondolkodjunk el azon, mennyi élményt adhat ez a tó mindenkinek, aki bizalmat szavaz neki a külföldi nyaralásokkal szemben. Talán nincs olyan ember, aki ne vágyna egy csöppnyi házra Balatonvilágoson, ahonnan minden reggel élvezheti a napfelkeltét és naplementét, a csodálatos magas partról.

A körút következő állomása Siófok lesz, ahol merőben más élményeket szereztünk, köszönhetően annak, hogy sokan szerették volna kihasználni a csodálatos napsütéses napot a Balaton egyik legnépszerűbb településén. Tarts velem oda is!

Címkék: