Mit jelent a család?

Megannyi helyen utánaolvastam annak, hogy mit jelent a család szó. Azért éreztem ennek szükségét, mert a metrón, a cébéában, vagy akár az orvosi rendelőben várakozó embereket figyelve gyakran érzem azt, hogy én teljesen mást gondolok a fogalomról, mint az emberek körülöttem. "Egymással vérszerinti rokonságban álló személyek, a szülő(k), a gyermek(ek) (és legközelebbi hozzátartozóik) közössége."- olvasható a Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótárában. 

Én teljesen mást értek a család szó alatt. 
Szerencsés helyzetben vagyok, mert összetartó, szeretetteljes, és meleg családi légkörben nevelkedtem, a szüleim mindig minden helyzetben kiálltam mellettem és az öcsém mellett, támogattak, és kellő szigorral terelgettek az általuk helyesnek vélt út felé. És milyen nagy szerencsénk van (és volt)! Bár nem tudom, hogy milyen lehet már körülmények között nevelkedni - hiszen azt nem tapasztaltam meg - ám szociális munkásként éveken át dolgoztam idősekkel, nehéz helyzetben élő családokkal, problémás kamaszokkal. Láttam az élet árnyoldalát, nélkülöző gyerekeket, szexuálisan bántalmazott gyerekeket, laposra vert gyerekeket, meg nem értett kamaszokat, elhanyagolt idős embereket, bántalmazott nőket, drogos, alkoholista, kezeletlen pszichiátriai betegséggel küzdő szülőket. És még sorolhatnám. 

A családom mégsem attól igazi család, hogy nálunk nyugalom volt, béke és szeretet. Ez csak alapja a köztünk lévő köteléknek. Hogy mégis mitől vagyunk mi egység? Nos....

A család az, amikor....
És én? Ójaj...
Bőven van flúgos tulajdonságunk, de talán éppen az a legjobb a családunkban, hogy ezekkel együtt szoktuk meg és szeretjük egymást. A sok idegesítő kis aprósággal, amik nagyon hiányoznának, ha nem lennének. Ettől vagyunk mi igazi család. Nem a vérszerinti rokonságtól.


Címkék: