Induljon a nagy társasjáték körkép! - Beszélgetés Mészáros András bloggerrel, aki a társasozásból szeretne megélni, játékmesterként

Gyerekkorom óta nagyon szeretem a társasjátékokat. A szüleimmel és a testvéremmel vérre menő küzdelmeket vívtunk egymással egy-egy Game of life játék közben. Most, felnőttként egészen más megvilágításba kerülnek ezek a játékok, ám ugyanolyan vonzó és kedves szabadidős tevékenység maradt számomra, mint régen volt.

Forrás: Google
Minden olyan napot hisztivel kezdek, amelyiken 15 fok alatt van a hőmérséklet, vagy orkán erejű szél fúj. Nyári gyerek lévén nekem lételemem a napfény és a magas hőmérséklet, amit a hidegebb őszi/téli napokon, esténként egy bögre forró, gőzölgő gyümölcsteával és olyan időtöltéssel igyekszem pótolni, ami igazán felvidít. Ilyen a társasjátékozás. Nem csak nagy társasággal élvezem, D.-vel viszonylag gyakran ketten is leülünk összemérni az erőnket (sok esetben inkább a szerencsénket). A következő hetekben jobbnál jobb társasokat fogok nektek megmutatni a blogon, és szeretném, ha ti is megírnátok, nektek melyik társas a legnagyobb kedvencetek! Mielőtt azonban szemügyre vennénk néhány népszerű, ismert és kevésbé ismert társast, arra gondoltam, bemutatom nektek Andást, az Élményképek blog bloggerét, aki igazán szakértő e témában. 

Hihetetlenül lelkesen beszél a hobbijáról, igazán nagy öröm olvasni! András bemutatja továbbá vállalkozási tervét is, hiszen vallja, hogy "Ha az ember nem él meg a szakmájából, éljen meg a hobbijából!". Fogadjátok szeretettel a beszélgetésünket, mellyel reméljük, meghozzuk a kedveteket egész télre (és talán még tovább is) a játékokhoz!

"100-ig meg sem állok!"

Bemutatkoznál kérlek röviden azoknak, akik nem ismernek téged, vagy a blogodat?
András: A rövid bemutatkozásokkal mindig bajban voltam, mert nem tudom, hogy lehet-e olyan érdekeset mondani rólam, amire más is kíváncsi. 1980-ban születtem Sopronban, 3 éves koromtól élek Veszprémben. Az egyetemet is itt végeztem 2004.-ben környezetmérnöki szakon. Egyelőre állást keresek, hogy 36 évesen legyen végre pénzem elköltözni a családtól, ami a diplomaosztó óta csak pénzkérdés, de soha nem jött még össze. Közben szakmai és személyes blogot írok, és két csapatba is járok játszani. A kisebb, de régebbi csapat jobb társaság. A másikban viszont több új játékot lehet tanulni. A nagyobb csapat egy bejegyzett egyesület, ahol alapító tag voltam, de kiléptem. De játszani még mindig visszajárok közéjük, mert rájöttem, hogy játékosként jó velük, de tagnak belépni nem érdemes. És mivel ennyire szeretek játszani, eszembe jutott, hogy nem is állást kellene keresni, hanem vállalkozni. Ha az ember nem él meg a szakmájából, éljen meg a hobbijából! Ezért indítom el a társasjátékos vállalkozást. Remélem, működni fog! :) (Ha mégsem, akkor nem lesz más választásom, mint újra állást keresni a környezetvédelemben...)


Mióta szeretsz társasjátékokkal játszani?
András: Mindig szerettem társasjátékokkal játszani, gyerekkorom óta nem is hagytam abba. Persze voltak játékosabb korszakaim, meg olyan társaságok, akikkel többet játszottam, de soha nem távolodtam el igazán a játékoktól.

Szerinted ez miért jó időtöltés?
András: Azért jó időtöltés, mert izgalmas, leköti a figyelmem, mégis szórakoztató. És mindig más. Még ugyanabban a játékban sincs két egyforma játszma.

Milyen jellegű társasjátékok jelentenek számodra igazi kihívást?
András: Sokféle társasjátékot ismerek, és azt hiszem, nem típustól függ, hogy mi a kihívás. Azzal a játékkal játszom szívesen, ami egyedi, és nem hasonlít semmilyen más játékra, amit ismerek. Új játékot tanulni mindig kihívást jelent nekem, de éppen ez a jó benne. Persze volt már olyan, hogy először játszottam valamivel és mégis megnyertem.

Melyik társasokat ajánlod jó szívvel?
András: Az enyémek közül ami itthon is és a társasjátékos barátaim körében is népszerű, az a Metro. Ami még nincs meg itthon, de szeretném megvenni (és már rég megvettem volna, ha egy 0-val kevesebbért árulnák), az a Crokinole. Még ismerem is a gyártót. De megvenném az újonnan kifejlesztett Forestaurant nevű játékot is (ugyanaz a cég gyártja, csak olcsóbb, talán 6 ezer Ft), és érdekelne olyan játék is, ami független attól a cégtől, de nagyon reklámozzák, és Veszprémben is lehet kapni: Magyar Népmesék társasjáték. Kíváncsi lennék, hogyan tudtak a sok különálló népmeséből egy összefüggő játékot alkotni... De ezeken kívül az itthon meglévő 10 játékomat (Agent Undercover, Aqua Romana, Crostrack, Mesterlogika, Metro, Montego Bay, Őseink írása, Police 107, Rummikub, Touché) és a Cogitate Games által gyártott 4-féle játékot (Carrom, Crokinole, Forestaurant, Pitrush) mindenkinek tudom ajánlani. De van még néhány játék, amit szeretek.

Melyik a személyes kedvenced?
András: Személyes kedvencem az itthoniak közül a Metro, a még megszerzésre váró játékok közül pedig a Crokinole.

Ismered esetleg a Game of life, Scotland Yard társasokat? Nekem ezek a kedvenceim. Ha ismered őket, mit gondolsz róluk?
András: Névről ismerem ezt a két játékot, egyszer szívesen kipróbálnám mindkettőt.


Ha lenne saját lakásod, lenne benne társasjáték szoba?
András: Társasjáték szoba? Külön ilyen szobára még nem gondoltam, de jó ötletnek tűnik. Az biztos, hogy egy helyen tárolnám a játékokat, és gyakran lenne otthon társasjáték parti, talán erre éppen jó lenne egy ilyen szoba.

Olyan társasággal is szoktál játszani, aminek a tagjait azelőtt nem ismerted?
András: Olyan társasággal is játszottam már, aminek a tagjait nem ismertem. Kedvenc társasjátékos csapatomba pl. szórólapról jelentkeztem ismeretlenül, és csak a jelentkezés után derült ki, hogy 1 ismerős mégis van köztük. :) Csak mivel elég komoly helyről ismertük egymást (internetes szakmai blogmagazinban ő vezette a gazdasági szakterületet, én meg a környezetvédelmet), egyikünk sem gondolta volna, hogy a másik is szeret játszani.

Mesélnél egy kicsit a vállalkozási tervedről?
András: Van 10 társasjátékom, ezeket viszem megrendelésre az ügyfélhez. Főleg Veszprémben és környékén, de igény szerint országosan is. (Tömegközlekedéssel, mert nincs autóm.) Persze játszhatunk az ügyfél játékaival is, de akkor előre megbeszéljük a játék nevét, hogy átnézhessem a szabályt. Ha csak játékostárs hiányzik, azt órabérben vállalom, de ha szabályt is magyarázok, azért külön díjat számolok. A bevételből pedig folyamatosan bővítem a készletemet. 100-ig meg sem állok!

"Játssz velem!"

Nem hozol létre esetleg facebookon a vállalkozásodnak oldalt? Mi lenne a neve?
András: A vállalkozásomnak természetesen lesz Facebook oldala. A neve nagyon egyszerű: Játssz velem! Ez lesz a honlapom címe is. Valószínűleg "jatsszvelem.tk", mivel Magyarországon csak a "jatsszvelem.valami.hu" ingyenes, a "jatsszvelem.hu" nem.

Hogyan látod magad 10 év múlva?
András: Ha bejön a vállalkozásom, akkor 10 év múlva már több száz társasjátékom lesz, és saját lakásban élek. Ha nem jön be, akkor visszatérek az eredeti szakmámhoz, a környezetvédelemhez, remélhetőleg nagyobb sikerrel, mint eddig. De remélem, hogy lesz igény a társasjátékos vállalkozásra. Nincs túl sok konkurenciám az országban, talán megélek belőle. :)

Mondhatjuk azt hogy a társasozás számodra hobbi és szenvedély?
András: Mondhatjuk. Fontos nekem, és jól érzem magam tőle, de nem lennének elvonási tüneteim, ha néhány napig vagy hétig mellőznöm kellene. De biztos, hogy hosszú távon nem lennék boldog nélküle.

"A lényeg, hogy jól érezzem magam!"

Mensa tagként van olyan társasjáték, ami rajtad is kifog?
András: Attól függ, mit értesz az alatt, hogy kifog rajtam a játék. Olyan nincs, amivel nem tudok játszani, mert nem értem meg elsőre a játékszabályt. Ha jó a magyarázat, akkor minden szabályt megértek, és mindennel tudok játszani. De olyan van, amiben még soha nem tudtam nyerni. Persze elég kevés ilyen játék van (ahogy olyan is kevés van, amiben mindig nyerek), és nem is mindig az a fontos, hogy ki nyer. A lényeg, hogy jól érezzem magam! :)

Kedves András! Remélem, hogy valóra válnak az álmaid, és azzal foglalkozhatsz, ami igazán örömet szerez neked, hiszen nincs is annál ideálisabb helyzet, amikor az ember a hobbijával még pénzt is kereshet! Köszönöm, hogy megosztottad velünk a gondolataidat, tapasztalataidat, és remélem, hogy számíthatok a segítségedre néhány társasjáték bemutatásánál!


Nektek van kedvenc társasjátékotok?


Címkék: