Fedezd fel Siófok varázslatos belvárosát!

Siófok méltán híres népszerű szórakozóhelyeiről, hangulatos éttermeiről és az Aranypartól, ahova minden nyáron özönlenek a turisták. Érdemes azonban a belvárost is felfedezni, hiszen legalább annyi élménnyel gazdagodhatunk, mint a vízparton.


Siófokban az a nagyszerű, hogy a városközpontban található a vonat és buszállomás is, vagyis nem kell órákat gyalogolni annak sem, aki nem autóval szeretne ide utazni. A vonatok rendszeresen közlekednek majd a főszezonban (június 17.-től szünetel a vágányzár), így akár éjszakai fürdőzést is tervezhetünk a Balatonban, hajnalban pedig csak fel kell pattannunk egy vonatra. Ha autóval érkezünk, tulajdonképpen csak annyival nehezebb a dolgunk, hogy igen nehéz parkolóhelyet találni a városban a rengeteg nyaraló miatt. 


Sétánkat érdemes a Fő téren kezdeni, ahol Siófok emblematikus jelképe, a Víztorony található. Mi minden kirándulás alkalmával felkeressük, és aki egyszer látta már, az biztosan hozzánk hasonlóan azonnal beleszeret, hiszen igen ritka az, hogy egy város közepén egy toronnyal találkozunk. Innen néhány méterre áll a torony miniatűr mása, amivel előszeretettel fényképezkednek a kirándulók. A Fő téren találjuk még a Széchenyi István szökőkutat, mely igen izgalmas látvány fém és márvány elemeivel, és a tetején álló Széchenyivel. A szökőkutat nagyon szeretik a kisgyermekek jó időben, bár fürdeni sajnos nem lehet benne. Talán nincs olyan kiránduló, aki ne szeretne egy-egy kép erejéig felmászni a kút közepén elhelyezett lépcsőn Széchenyi mellé. Nekünk is számtalanszor eszünkbe jutott már.


A téren kapott helyet a Sió Pláza is, ami ugyan rendkívül pici, de minden szükséges üzlet megtalálható benne, így akár hosszabb távra is érdemes berendezkedni nyáron Siófokon. Akár a strandpapucsot, a naptejet vagy a fürdőnadrágot felejtettük otthon, itt gond nélkül mindent beszerezhetünk.

A tér szélén körben végig éttermek, cukrászdák és pékségek kaptak helyet, melyek már kora tavasztól kellemes hangulatú kiülős részekkel várják a vendégeket, így remek fagylaltokkal és gyümölcssalátákkal hűsölhetünk az árnyékban a legmelegebb napokon is.

Ha folytatjuk belvárosi sétánkat, a Millenium parkba érve megtekinthetjük a Mártírok szoborcsoportot, amely eredetileg Kaposvárra készült, és ha tovább sétálunk, teljes pompájában megcsodálhatjuk magát a parkot is, amely 16 ezer négyzetméter területű, és egy gyönyörű fehér pavilon áll rajta. Ha vonattal vagy busszal utazunk a városba, azonnal ehhez a parkhoz érkezünk, amit ajánlatos este sötétedés után is felkeresni, mert gyönyörűen van kivilágítva.


A kirándulást érdemes a Jókai park felé folytatni, amelynek hatalmas fái nyáron kellemes árnyékot adnak, tavasszal pedig gyönyörködhetünk a leírhatatlanul szép virágtengerben.

Száz és száz randevú kezdődhetett ebben a parkban, amely egyébként nagyon közel található a vízparthoz és a Petőfi sétányhoz, mely a fiatalok körében a legnépszerűbb hely Siófokon.

A belvárosi körút után persze mindenkit arra bíztatnék, hogy sétáljon le egészen a hajóállomásig, mert akármennyire is szép a belváros, azért minden kiránduló számára mégiscsak a Balaton látványa szerzi a legemlékezetesebb perceket és emlékeket. A víz illata és a hullámverés hangja pedig megkoronázhatja ezt a szép napot. 

Címkék: