Tudtad, hogy 1001 féle dinnye létezik?

Itt a nyár, és szerencsére itt a dinnyeszezon is. Nálunk rengeteg görögdinnye fogy ilyenkor, mert D. imádja, és én is odavagyok érte. A nem túl nagy hűtőnk nagyjából úgy szokott kinézni nyáron, mintha csak dinnyetárolásra használnánk, emellett csak 1-2 felvágott vagy paradicsom bújik meg a polcokon. No meg anyukám bodzaszörpje. De mire is jó a dinnye, és miért érdemes magunkba tömni minden adandó alkalommal?


A dinnye tuti választás

Mi itthon a vékony héjú, vörös hússzínű dinnyét szeretjük, lehetőleg apró magvakkal, de persze olyan kevés esély van arra, hogy ilyet kapunk a boltban vagy a piacon, mint arra, hogy főszezonban Siófokon az Aranyparton monokinizzek szombat délután három órakor. Tehát amíg élek, addig semmi. 

Sajnos sokszor már akkor is boldogok vagyunk, ha nem "kásás" a dinnye, amit hazaviszünk. Még azzal a helyzettel is jobban megbirkózom, ha vízízű a dinnye, mintha kásás, bár nem érdemes reménykednem, nagy eséllyel a kettő közül valamelyikbe mindig belebotlunk. Elvileg Magyarországon megfelelőek az éghajlati és talajadottságok a termesztéshez, ám mi társasházban lakunk Budán, és mivel nem kertkapcsolatos a lakásunk, nem ma lesz, hogy belefogunk főállásban a dinnyegyártásba. 



Tudtátok?Azt sajnos nem tudjuk, hogy hol termesztettek először dinnyét, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt történt Egyiptomban (hieroglifával is megörökítették). A gyümölcsöt gyakran helyezték a fáraók mellé élelemként a túlvilágra.


A sok "fújdekásás" csalódás ellenére mindig újabb és újabb dinnyével térünk haza, és egy kis hűtés után olyan izgalommal kanyarítjuk le magunknak az első kóstolós falatot, mint amilyen lendülettel a csizmánkat tisztogattuk Mikuláskor a kád fölött. És hogy miért szeretjük annyira ezt a gyümölcsöt (ami amúgy zöldségnek számít)? Az íze, a víztartalma, és a vizelethajtó hatása miatt.

Falatnyi mennyország minden harapásnál

Kislány koromban nagyon szerettem úgy enni a dinnyét, hogy mezítláb ki lettem csapva a legelőre (kertbe) egy gerezddel, és addig harapdáltam, amíg mindkét fülem, és az egész hajam ragadt tőle. Nem voltam hisztis, simán megmosakodtam a kerti csapnál, aztán folytatódott tovább a játék. Most már késsel eszem, kis falatokat vágok magamnak belőle, és be kell vallanom, így feleannyira sem élvezem. 

Nagyon divatosak lettek mostanában a dinnyés limonádék és a Margit szigeten még vattacukrot is találtam ilyen ízben. Hát...a vattacukornak átlagos íze volt, de a limonádé borzalmas volt. A dinnye ugyan jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz, de felvizezve még kacskaringós szívószállal sem volt jó íze. És az nálam nagy szó. 


90-95% víztartalom, szorgos veseműködés 

Mivel sajnos nagyon kevés vizet iszom, a veséim sem dolgoznak eléggé, ez pedig régebben gyakran vezetett különféle húgyúti fertőzésekhez és sajnos egy esetben vesegörcsökhöz és vesekőhöz is. Azóta tudom, hogy valójában mennyi vizet kellene fogyasztanom, és hogy az ásványvizek vásárlásánál érdemes odafigyelni a bennük lévő ásványianyag-tartalomra is. 

Ilyenkor nyáron a veséim biztosan minden nap pacsiznak velem, hiszem a dinnyének köszönhetően végre bőven van feladatuk. Bár sokan panaszkodnak arra, hogy felfúvódnak dinnyefogyasztás után, én maximálisan elégedett vagyok a hűsítő dinnyevacsorákkal (no és egész éjjel pisilni járkálok). Ti is így vagytok ezzel? 


1001 féle dinnye

Bár remek dinnyés recepteket találtam a neten, én mégis magában szeretem a legjobban. A szörnyű limonádé-élmény óta rá sem bírok nézni a különféle dinnyelevekre, turmixokra, és pudingokra (igen, van dinnyepuding!!), maradok a pucér gyümölcsnél vagy a salátánál. Ezek a gyümölcssaláták látványra sem utolsók, de ha kivájjátok a dinnye belsejét, és a zöld héjba töltitek vissza a salátát, az igazán fantörpikus megoldás lehet! 

Rengeteg fajtája létezik egyébként a gyümölcsnek, amelyeknek olyankor egészen vicces a nevük, pl. Sugár Baby, Korai kincs, Napsugár vagy éppen Favorit. Még egyszer sem gondoltam arra, hogy ennek utánanézzek, de ezentúl biztosan elolvasom a címkét, hogy tudjam, nem-e Napsugarat eszek éppen (ugyanis a név alapján abszolút ez lett a kedvencem).


Hogy télen-nyáron dinnyeközelben lehessek, beszereztem egy aranyos kis dinnye mintás nyakláncot a New Yorkerben. Ebbe ugyan nem haraphatok bele, de ínséges időkben ezzel is 100 százalékkal javíthatok a kedvemen, ez pedig nagy kincs, nem igaz? Most felkapom a táncos cipellőm, és ellavírozok a legközelebbi Cébéába, és hazahozok egy oltári nagy görögdinnyét, útközben pedig fogadást kötök arra, hogy vajon most kásás vagy vízízű lesz-e. Áááá, mindegy is, a dinnye az dinnye. 

Lehet, hogy igazán bátor leszek és kés nélkül eszem majd, hadd ragadjon a képem is tőle. 

Címkék: