World of Coffee Budapest 2017 - Fantasztikus kávéillat, és indonéz különlegességek

World of Coffee...ugye milyen remekül hangzik? A kávénak annyi változata van, hogyha minden délután innánk egyet, életünk végéig új és új ízeket kóstolhatnánk. Milyen izgalmas napok lennének...De mit is jelent valójában az a World of Coffee, mi közöm nekem ehhez, és vajon miért írok most erről? Nos...


A legenda szerint a kávétermesztés akkor kezdődött, amikor az ókori etiópiaiak megfigyelték, milyen furcsán viselkednek a kávéfa leveleit és gyümölcsét legelő kecskék. Egy másik legenda a kávéfogyasztás eredetét egy jemeni szufi (szerzetes) misztikus etiópiai utazásához kapcsolja. 

Manapság annyira természetes, hogy egy kávézóba ülünk be egy találkára, randira vagy üzleti megbeszélésre, hogy sokkal több specialitással találkozhatunk, mint régen. Hazánkban csak a legjobb kávázókban ihatunk valódi indonéz kávét, pedig a Specialty Arabica kávé Indonézia legnépszerűbb exportcikke, amely ma már a világ minden táján ismert és elismert márka. Minden egyes régiónak megvan a maga sajátos fogyasztási profilja, sőt az egyes régiókon belül is óriási a változatosság. 

Mikor meghívást kaptam Európa legnagyobb kávés szakmai eseményére, a World of Coffee-ra, rögtön éreztem, hogy ide azért nem lehet csak úgy elmenni, hogy az ember felületesen ismeri az indonéz kávékülönlegességeket, hiszen az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ az Indonéz Köztársaság Nagykövetségével együttműködésben egy közel 100 m2-es területen mutatja be kávéit a nemzetközi kávékiállításon. Ez persze bőven meghaladja minden elképzelésemet, hiszen ekkora területen annyi új és izgalmas kávéval ismerkedhetek meg, hogy ha ezt én a klubban elmesélem (vagy legalábbis apukámnak), biztosan megkapom a magamét, hogy miért nem csentem haza egy kis kóstolót. Bizony, aki nagy kávés, az minden cseppet nagy becsben tart. 


Az indonézeknek a kávé nem csupán élvezeti cikk. Az olyan nagyvárosokban, mint Dzsakarta, Bandung, Surabaya és Medan a nagy nemzetközi kávé árusító láncok ott vannak minden bevásárló központban és hivatali épületben, de az igazi,  hamisítatlan kávé kultúra az utcán virágzik. 

Az utcai árusoknál a szopogatható kávétablettától az oldódó kávéporig minden változatban megkaphatja a kávéját az, aki valamiért nem jutott hozzá odahaza. A sarki vagy út menti „árudák”, az úgynevezett warung kopik szinte mindig tele vannak vendégekkel. Ezekben pohárban árulják a főzött kávé legkülönbözőbb változatait. Az indonézek többsége cukorral issza a kávéját, de kapható itt a „simától” a gyógynövényekkel vagy fűszerekkel ízesített változatig szinte minden. Szumátra bizonyos területein, például Nyugat-Szumátrán a falvakban és a helyi közösségekben kávélevelekből készített kávét, helyi nyelven Kopi Kahwát isznak. A pohárban lévő levelekre forrásban lévő vizet öntenek, és így nyerik ki belőlük a finom és lágy ízt. Acehben pamut filteren átszűrt kávét szolgálnak fel, amelyet Kopi Tariknak vagy „Húzott Kávénak” neveznek. 




Az Indonéz Specialty Kávé Szövetség (SCAI) a következő nagyobb régiókat tömöríti: 

Szumátra: kakaóval és dohánylevéllel dúsított intenzív íz
Jáva: erős, testes karakter, gyógynövényekkel dúsított, tartós íz
Bali: a többi indonéz kávéfajtánál édesebb, dióval és citrussal dúsított íz
Celebesz: határozottan édes és testes karakter, meleg égövi fűszerekkel dúsított íz
Flores: testes karakter, édes, csokoládéval és dohánylevéllel dúsított íz
Pápua: testes karakter, csokoládéval, fűszerekkel dúsított, tartós íz

Számomra az egyik legizgalmasabb indonéz kávé a Joss kávé. A Kopi Joss  elkészítése során egy darabka égő faszenet tesznek a kávéba, hogy egyfajta sült ízt kölcsönözzenek neki. Ezt a sajátos kávét többnyire Jáva kulturális szívében, Yogyakartában út menti bódékban árulják. Azt olvastam, ha valaki Yogyakartába látogat, érdemes egy ilyen árusító helynél megállnia és megkóstolnia a Kopi Joss-t. 

Cseppnyi esély van arra, hogy a közeljövőben eljutok Indonéziába, éppen ezért nagyon várom a Wolrd of Coffee rendezvényt, ahova 15 indonéz kávétermelő és forgalmazó cég utazik, hogy a több mint 10 000 kilométerre fekvő, 17 ezer szigetből álló dél-kelet ázsiai szigetország különleges kávéit bemutathassa. Fotókon és egy beszámolóban igyekszem majd nektek is megmutatni!


Címkék: