3 limonádé a limonádéd mellé

Nyáron teljesen más könyvekre szomjazom, mint a hideg téli estéken. Ilyenkor jobban esnek a lazább, limonádé jellegű történetek, amiket a strandra is kivihetek magammal, és ha eleget pancsoltam, ugyanott folytathatom őket, ahol abbahagytam. 

Bár nagyon sok műfajt kedvelek, nyaraláskor általában egy Sarah Dessen, Katie Fforde vagy Milly Johnsson regényt viszek magammal. Most mind a három írótól ajánlok nektek 1-1 könyvet, esőben és kánikulában is érdemes őket betenni a táskába!


Katie Fforde: Recept a szerelemhez
A történet:
"Amikor ​Zoe Harpert beválogatják egy televíziós főzőversenybe, izgatottan várja, hogy bemutathassa a tudományát. Ha nyer, ismertséget és pénzt szerez, amivel valóra válthatja az álmát: saját kis delikateszboltot nyithat. Ám alighogy kezdetét veszi a verseny, Zoe rádöbben, hogy nehezebb dolga lesz, mint hitte. Mert nem csupán Cherrel, egy rendkívül becsvágyó és álnokul fondorlatos vetélytársnővel kell megküzdenie, de ráadásul menthetetlenül belehabarodik a zsűri egyik tagjába, a szívdöglesztő Gideon Irvingbe. Zoe számára hamarosan már nem csak a gasztronómiai feladatok jelentenek kihívást. Megnyerheti-e a versenyt, vagy Gideon még a győzelemnél is csábítóbb? És vajon felkészült-e rá Zoe, hogy mindent kockára tegyen a szerelemért?"
Miért szerettem? 
Alapvetően nem vagyok egy hatalmas főzőtehetség, de mindig is szerettem a főzős vetélkedőket. A könyvben Katie Fforde úgy mesél egy ilyen vetélkedőről, hogy szinte látom magam előtt Zoe ételeit és süteményeit, és átélem az izgalmát. Szuper a könyv által betekinteni a forgatás kulisszái mögé, kicsit olyan érzésem volt olvasás közben, mintha egy függöny mögül kukkolnám az eseményeket. 
Bájos történet, nem kell sokat gondolkodni az olvasása közben, ugyanakkor maga a sztori nem agyonkoptatott témát dolgoz fel. Strandra, nyaralásra érdemes magatokkal vinni!


Sarah Dessen: Figyelj rám!
A történet: 
"Annabel ​Greene harmadikos gimnazista, és megvan mindene, amiről csak egy lány álmodhat: divatos ruhák, menő barátnők, jó jegyek és a suli leghelyesebb sráca… 
Mindez azonban csak abban a tévéreklámban igaz, melyet nyáron forgatott vele egy áruházlánc. Annabel valódi élete már kevésbé irigylésre méltó.(...) Aztán egy új barátság jelentős változást hoz: Annabel megismerkedik fura, magányos iskolatársával, Owen Armstronggal, akinek a fülében mindig ott az iPod. Owent már olyan sokszor sodorta bajba agresszív viselkedése, hogy dühterápiára ítélték. Az ott tanultakat és a zenét segítségül hívva, a fiú lassan rávezeti Annabelt, hogyan lépjen ki a hazugságok világából."
Miért szerettem?
Az egyik kedvenc könyvem, ha nem is pont a cselekménye miatt. Ez az egyetlen könyv, amiben úgy ír a szerző a zenéről, hogy nem kell hallgatnom, anélkül is érzem. Olyan igazságokat fogalmaz meg Sarah Dessen, mint hogy a zene "Kötelék. Összehozza az embereket. Barátot és ellenséget. Öreget és fiatalt." 
"A zene egy igazi állandó. Ezért kapcsolódunk hozzá ilyen erős zsigeri alapon, tudod? Mert egy dal azonnal visszarepíthet egy pillanatba, egy helyre, de még egy emberhez is. Nem számít, mi más változott meg a világodban, az az egy dal ugyanaz marad, épp mint az a pillanat. Ami egészen elképesztő, ha jobban belegondolsz."
Azoknak ajánlom, akik szeretnek kamasz szerelemről olvasni. Akik szeretik a titokzatos srácokat, akiknek sokkal nagyobb a szívük, mint elsőre gondolnánk. Visszarepít a középsulis nyarakhoz. 


Milly Johnsson: Itt jönnek a csajok
A történet: 
"Ven, ​Roz, Olive és Frankie iskoláskoruk óta barátok. Kislányokként fantasztikus jövőről álmodoztak; gazdagságról, romantikáról és mesés állásokról. Azt hitték, a világ egy ínycsiklandóan finom osztriga.(...) Akkor megfogadták, hogy negyvenéves korukban hajóra szállnak. És mire észbe kapnának, valóban ott vannak egy csodálatos hajó fedélzetén, távol az otthonuktól, a tenger közepén. De feledtetni tudja-e a kék ég, a tűző nap és a tizenhat napnyi luxus a feszültséget és a magányt, ami odahaza vár rájuk, ha ismét kiköt velük a hajó?"
Miért szerettem?
Talán csak azért vagyok annyira oda a történetért, mert egy luxushajó fedélzetén játszódik, de egyszerűen nem tudom letenni a könyvet. Szerintem sokan eljátszunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha otthagynánk mindent, két hét gondtalan pihenésért egy hajó kényelmében. Medence, wellness, ismeretlen városok, barátságok, szerelmek..mi más kellene egy nyári regényhez? Ti is szívesen utaznátok egy ilyen hajón?

Kedvet kaptatok valamelyik könyvhöz? Könnyen be tudjátok őket szerezni egy LIBRI könyvesboltban! 

Címkék: