Édesanya, a tántoríthatatlan - mert egy kis cukkolás mindig belefér!

Anyukám az a típus, aki akkor is járna dolgozni, ha a világ megsemmisülne, és soha többé egyetlen óvoda sem nyitná ki a kapuját. Ő akkor is felülne reggel a bicajra, és süvítene az Óvoda utca felé, biciklikosarában a táskájával és vígan integetne róla a nem létező embereknek az utcán (akik valójában az atomburkerekben kuksolnak a következő 200 évben).


Anyukám nélkül összedőlne az óvoda. Szentül hisszük, tudjuk és valljuk ezt az elmúlt 30 évben. A nálam idősebbek még régebb óta. D.-vel egyik nap éppen hazafelé tartottunk, és a buszon eszünkbe jutott anyukám és apukám. Már nem emlékszem mi volt a téma, talán az, hogy apukám - ha tehetné - azonnal nyugdíjba menne, és minden nap a Duna parton pecázna a spéci horgászcuccaival. Nos, anyu pontosan az ellentéte. Eljátszottunk a gondolattal, hogy mit tenne anyu, ha közeledne a nyugdíj napja (vagy már bekövetkezett volna a VÉG). 
(A legtöbb gonoszkodás D. érdeme ám!!) Íme, ez sült ki belőle.

Szerencsére van még néhány éve a nyugdíjig, de biztos, hogy sírógörcsöt fog kapni, ha egyszer kiszámolják, pontosan meddig kell még dolgoznia. Már amiatt is hetekig gyászolt a család, hogy már védett korban van, tehát nem kell mindenféle pontokat gyűjteni a továbbképzéseken (értsd: nem kell egy csomó tanfolyam miatt állandóan utazni, nem kell jegyzetelni, nem kell tanulni, késő este hazaérni stb.). Settenkedtünk a lakásban és óvtuk őt az ártó gondolatoktól. 

Anyukám egy ovistréber, még akkor is, ha ilyen szó nem létezik. Egyszer majd szobrot állítanak neki az óvoda udvarán, mint a legkitartóbb "volt" óvónéninek, aki hozzábilincselte magát az udvaron álló favonathoz, hogy le ne maradjon egy bunyóról a hintánál. Az én anyukám. És imádom, hogy ilyen. 

Címkék: