Mit gondolsz, mennyire fontosak a szűrővizsgálatok?

Véleményem szerint egyetlen szórólap, plakát, konyhás néni, újságíró, blogger, ügyvéd, sportoló, híresség, és miniszterelnök sem sugallhatja azt soha semmilyen platformon, hogy a szűrővizsgálatok nem olyan fontosak, mint amennyire felhívják rájuk a figyelmet. 

Minden blogger azt ír a bejegyzéseibe, amit csak szeretne, hiszen az a saját kis birodalma, de azt gondolom, hogy vannak olyan témák, aminél nem lehet butaságokat "papírra vetni". Lehet, hogy soha egyetlen lejegyzett gondolatommal sem értett még egyet senki, de mint blogger, felelősséggel tartozom azokért a sorokért, melyeket másoknak írok. Még akkor is, ha az senkit nem érdekel. 


A minap egy blogbejegyzésen nagyon felháborodtam, mert a blogger elbagatellizálta a szűrővizsgálatok fontosságát. Ilyet senki nem írhat le. Ilyet nem képviselhetünk. Minden blogger egy átlagos emberke, akinek természetesen lehet véleménye erről vagy arról, de amikor az egészségügy nem győzi felhívni a figyelmünket arra, hogy egy idejekorán felismert betegség sokkal könnyebben és nagyobb valószínűséggel gyógyítható a korai felismerés mellett, akkor nem írhatjuk le egyetlen blogbejegyzésben sem, hogy ugyan már, kinek van ideje erre. Ez nem kifogás. Egyébként a szöveg, amin felháborodtam, így hangzik:

"Ha minden olyan bajra, ami előfordulhat és ami miatt ajánlják az évenkénti, sőt, sok esetben félévente történő vizsgálatot elmenne valaki, az egyrészt tuti hipochonder lenne pár hónap leforgása alatt, másrészt semmi ideje nem lenne a családjára, mert az összes szabadsága elmenne a hétköznaponkénti rendelési idők miatt."

Mindegy ki írta. Egyikünk sem írhat ilyet. Nem ismerhetjük minden olvasónkat, és nem tudhatjuk, hogy a sok bejegyzésből mi az, ami megfogja őket, éppen ezért felelősséggel tartozunk minden egyes leírt mondatunkért. Nem kell szeretnünk a punkokat, a csillámpónikat, a divatot, a sminkcuccokat, az olvasást, a politikát, a pszichológiát, a gyerekeket, a kutyákat, az időseket, a növényeket, az orvosokat, a vizsgálatokat, a komolyzenét, vagy éppen a karácsonyt. Nem kell szeretnünk. De nem is szeretném kiszámolni, hogy hány családtagom, ismerősöm, és barátom lenne bajban, ha semmibe vette volna az ajánlott szűrővizsgálatokat. És én csak egy vagyok a sokból. De az az egy is sokat számít!

Címkék: