4 tipp, hogyan válaszd ki a számodra tökéletes nyaralási helyszínt a Balatonnál

A Balaton évtizedek óta a legnépszerűbb nyaralóhely hazánkban, és talán nem túlzás azt állítani, hogy a legizgalmasabb is. Teret ad a gondtalan, passzív pihenésnek, és a mozgalmas, aktív kikapcsolódásnak egyaránt. Talán nem is gondolnánk, de nyaralásunk sikere nagymértékben múlik azon, hogy milyen pontosan határozzuk meg, mire is vágyunk leginkább a pihenés ideje alatt.


Bár elsőre hihetetlennek tűnik, de tény, hogy soha nem lehet elég korán elkezdeni a nyári szállás utáni kutatást. Íme, mutatunk néhány tippet, hogyan érdemes kiválasztanunk a számunkra leginkább megfelelő települést.

Napozni vagy kirándulni szeretünk inkább?

A Balaton nem csupán a napozás és a víz szerelmeseinek kiváló célpont, de azoknak is, akik szeretnek hegyet mászni, kirándulni és várost nézni is. Akik az év nagy részében ülőmunkát végeznek, azok gyakrabban vonzódnak az aktív pihenéshez, akik pedig munkájuk, mindennapjaik során meg sem állnak egész nap, azok általában az édes semmittevés elkötelezettjei. Nekik ajánljuk Balatonmáriafürdőt, Balatonszemest vagy akár Balatonszárszót, míg a mozgalmas, aktív kikapcsolódás kedvelőinek remek választás lehet Badacsony, Keszthely és Szigliget.

Úszni vagy homokozni, labdázni szeretünk?

A gyakorlat hosszú évek óta azt mutatja, hogy a pihenni vágyók nem mindig az igényeiknek megfelelően választanak települést. A déli parton gyakran húsz percet is gyalogolhatunk a vízben ahhoz, hogy az kellemesen hűsítő legyen számunkra. Kár azzal tölteni a nyaralást, hogy a sekély vízre panaszkodunk. Annak, aki szeret reggelenként úszni egy kellemeset a Balatonban, vagy szívesen vízi biciklizik, mindenképpen érdemes megfontolnia, hogy az északi, észak-keleti parton foglal szállást, akár Balatonvilágoson, Tihanyban vagy éppen Szepezdfürdőn, míg a homokozni, labdázni vágyóknak jó választás lehet Balatonszéplak, Balatonlelle és Siófok, a lassan mélyülő víz miatt.



Nyugalomra vagy pörgésre vágyunk?

Vannak olyan települések a Balaton partján, melyek a bulizni, szórakozni vágyók minden igényét kétség kívül kielégítik. Siófok és Zamárdi évek óta több alkalommal ad helyet teltházas koncerteknek és fesztiváloknak, és mind autóval, mind vonattal könnyedén megközelíthetők. Vonyarcvashegyen szintén pörgős az élet este a parton, így ezt a települést is jó szívvel ajánljuk, bár a fővárostól lényegesen nagyobb távolságra van. Akik a csendes, nyugalmas pihenést részesítik előnyben, bátran foglaljanak szállást akár Balatonfenyvesen, Balatonkenesén vagy Fonyódon, nem fognak csalódni.

Gyerekkel nyaralnánk, esetleg a vitorlázás szerelmesei vagyunk?

Ha gyerekekkel utazunk a Balatonhoz, fontos, hogy végiggondoljuk, pontosan milyen nyaralásra vágyunk. Fürdéshez remek választás lehet Balatonfűzfő, ahol a strand teljes mértékben gyermekbarát, a füves parton pedig egy hatalmas játszótér (nagy homokozóval) várja a gyerekeket. A felesleges energiák levezetéséhez érdemes ellátogatni Balatonboglárra, a nyári bobpályához és a kilátóhoz, ha pedig Zamárdiban foglalunk szállást, mindenképpen vigyük el a gyerekeket a kalandparkba. A vitorlázás szerelmeseinek azt ajánljuk, hogy foglaljanak Balatonföldváron, Balatonfüreden vagy Balatonszemesen szállást, mert az említett települések igen nagy vitorláskikötővel rendelkeznek és a Balatoni Hajózási Zrt.-nek köszönhetően remek hajózási lehetőségekkel kecsegtetnek.

Címkék: