Elképesztően jó kutyás strandok a Balatonnál

Nehéz olyan nyaralóhelyet találni, amely minden igényünknek megfelel, de még nehezebb, ha kutyabarát helyet keresünk. Ha megvan a tökéletes szállás, még mindig nem biztos, hogy találunk a környéken kutyabarát vendéglátóhelyeket is, vagy éppen fürdőhelyet. Mi mégis rábukkantunk két strandra, ahol a kutyáinkkal együtt élvezhetjük a Balaton vizét.


Napjainkban már egyre elfogadottabb az az igény, hogy egy szállásra, egy étterembe, vagy akár egy strandra el szeretnénk vinni magunkkal a kutyánkat.   

Teljesen érthető, hogy vannak, akik ódzkodnak attól, hogy kutyákkal együtt fürödjenek együtt a Balatonban, azonban akik – hozzánk hasonlóan – a négylábú kedvencekkel mennének nyaralni, biztosan levinnék őket is megmártózni a tóban. Létezik olyan strand a Balatonnál, ahova elvileg nyugodtan mehetünk a kutyákkal fürdeni, de igen rossz kritikákat olvastam róla, így inkább azt a két helyet ajánlanám jó szívvel, aminek mai napig igen pozitív a visszhangja. Napjainkban már egyre elfogadottabb az az igény, hogy egy szállásra, egy étterembe, vagy akár egy strandra el szeretnénk vinni magunkkal a kutyánkat. 



Balatonföldvár

A Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület és Balatonföldvár Város Önkormányzata közösen alakította ki az egyik ilyen kutyás fürdőhelyet Balatonföldváron, a Rákóczi Ferenc utcában. A 2500 négyzetméteres, árnyas területen nemcsak fürdeni vagy játszani van lehetősége az ide látogató kutyás nyaralóknak, de akár piknikezni is. A kutyák egy rámpán keresztül juthatnak a vízbe, ami a part közelében sekély marad, így labdázásra és frizbizésre is van lehetőség, emellett külön illemhelyet is kialakítottak az ebek számára.

A Turisztikai Egyesület létrehozott egy honlapot, ahol utánanézhetünk minden kutyabarát helynek a környéken, sőt, még a közeli állatorvosok elérhetőségeit is feltüntették. Miközben a Házirendet böngésztem, örömmel tapasztaltam, hogy nem csupán tiltásokkal találkoztam, a házirend számos pontja a kutyákat hivatott óvni, védeni. A tanácsokat egyébként érdemes megfogadni, a szabályok pedig teljesen korrektek és jogosak (gazdi szemmel is). Ezek betartása mellett remek kutyás nyaralás vár ránk (és a négylábúakra) Földváron. Mi idén nyáron mindenképpen kipróbáljuk majd.



Fonyód

A balatonföldvári fürdőhely mellett a másik remek választás a hasonlóan színvonalas, fonyódi kutyás strand. Fonyód csodálatos helyen fekszik a déli parton, fürdés közben gyönyörködhetünk Badacsonyban, a kutyák pedig élvezhetik a hűsítő vizet a nagy kánikulában. Az önkormányzat a kikötő és a vízi rendőrség mögötti szabadstrandot jelölte ki a kutyásoknak, ahol ugyan a földvári strandnál kisebb területen, de így is megfelelő körülmények között lehet fürdeni az ebekkel. Mivel hivatalos kutyás fürdőhelyről beszélünk, természetesen itt is vannak szabályok, amiket figyelembe kell venni az ide látogatóknak, de azt gondolom, hogy a környezet és a hely tisztaságának megóvása így is, úgy is alapkövetelmény kell(ene) hogy legyen mindenki számára. Nagyon fontos továbbá, hogy megfelelő mennyiségű ivóvízről mindenki gondoskodjon, mert csak így lehet igazán nyugodt és önfeledt a pihenés!

Sajnálatos módon, az északi parton még nem hallottam kutyabarát fürdőhelyről, pedig nyilvánvalóan ott is felmerült már az igény rá.

Remélem, hogy a későbbiekben több önkormányzat is belátja, hogy hosszabb távon akár a vendégéjszakák száma is növekedhet ennek köszönhetően a településeken. Addig is marad a két általam megnevezett strand, bízom benne, hogy remek élményekkel gazdagodnak majd az ide látogató kutyák és gazdik egyaránt.


Címkék: