Nem telhet el balatoni nyár Csukás István nélkül

Ugye számotokra is ismerősen cseng Csukás István neve? Pom Pom, Süsü, a sárkány, Keménykalap és Krumpliorr, és a Nagy Ho-ho-ho-horgász bearanyozta a gyermekkoromat, de ma is ugyanolyan szívesen nézem, vagy olvasom őket. Az író az 1980-as évek végén, Balatonszárszón építette meg nyaralóját, ahol azóta több mesefigura képe született meg.


Számomra a nyár legszebb része mindig az, amikor leruccanunk Balatonszárszóra. A település egy kis ékszeres doboz, ami tökéletes célpont lehet mindenkinek, aki nyugodt családi nyaralásra vágyik. Ha itt járunk, nem is lehet kérdés, hogy felkeressük-e a Csukás Színházat, hiszen olyan magával ragadó a hangulata, és annyira változatos a programja, hogy nem győzzük magunkba szívni a varázst.

Jártatok már Szárszón? Ha igen, pontosan tudjátok, hogy milyen varázsról beszélek. Ha még nem, akkor dobjatok el kapát, kaszát, és pattanjatok vonatra, buszra, biciklire, rollerre, kocsiba, és irány az M7!

Mivel a színház a strand közelében van, körbejárhatjátok a partot is, ahova egy gyönyörűen karbantartott parkon át vezet az út. Sétáljatok át a tengernyi virág között, és az ösvény végén megpillantjátok a Balatont. Erről a partról láttam már mérgesnek, vidámnak, és szeszélyesnek is a tavat, ami mindenhogyan gyönyörű volt. A színház mellett van egy fantasztikus palacsintázó/lángosos bódé, ahova mindenképpen érdemes betérni naponta akár tízszer is, az illatok és az ízek miatt egyaránt. Egy kis fehér lakókocsiról beszélünk, nem egy trendi helyről, azonban ez a kocsi eszetekbe fogja juttatni a régi nyarak hangulatát, ebben biztos vagyok.


Emlékeztek még azokra az ifjúsági regényekre, amiket Csukás István írt? A Nyár a szigeten és a Keménykalap és krumpliorr megidézi a gondtalan, vidám nyarak hangulatát, ahol a felnőtteknek még volt idejük gyereknek lenni, és a gyerekek mezítláb rohangásztak naphosszat a szabadban. Volt szerencsém találkozni az íróval (aki fantasztikusan izgalmas és bájos jelenség élőben is) egy könyves rendezvényen, ahol dedikálta a műveit. Ennek köszönhetően gazdagabb lettem egy hatalmas élménnyel, és beleírathattam magával Csukás Istvánnal a Sün Balázs című mesekönyvembe, hogy „Eszternek és Dávidnak, Balatonszárszó emlékére”. Azóta fő helyen van a nappalinkban a könyv!

És hogy miért szuper a Csukás Színház Szárszón? Idén júliusban többek között fellép Horgas Eszter és Falusi Mariann, megtekinthetitek a Gergely Theáter előadásában Csukás István - Berkes Gábor Kutyánszky Kázmér avagy a versíró kutya kalandjait, augusztusban nosztalgiázhattok a 100 Folk Celsiusra, sőt! Még a Dumaszínház is bemutat 10 gyermekelőadást, Mekk Elek az ezermester, Hetedhét varázslat és Pumukli címmel.

Akinek pedig szerencséje van, az találkozhat Csukás Istvánnal személyesen is, hiszen a községben Balatonszárszó díszpolgáraként rendszeresen megfordul. Ennél vajon mi lehet szebb élmény egy ilyen csodásnak ígérkező nyári szezonban? Talán csak az, ha a Balaton vizében pancsolva van lehetőség ugyanerre!



Címkék: