Indonéz napok és jótékonysági vásár az Indonéz Nagykövetségen - Gyere el te is!

Az Indonéz Köztársaság Nagykövetsége és az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ szervezésében immáron 6. alkalommal kerül megrendezésre Budapesten az Indonéz Napok és Jótékonysági Vásár. A kétnapos rendezvény ezúttal egy különleges helyszínen, az Indonéz Nagykövetségen mutatja be a Föld negyedik legnépesebb országa – a több, mint 17.000 szigetből álló – délkelet-ázsiai szigetország, az Indonéz Köztársaság sokszínű kultúráját. 


Amikor a rendezvényre meghívást kaptam, nagyon felületes ismereteim voltak Indonéziáról, így azon nyomban utánanéztem annak, hogy miért mondják Indonéziáról, hogy nagyfokú etnikai és kulturális sokszínűség jellemzi, hogy izgalmas a földrajzi elhelyezkedése, és hogy mindenképpen érdemes megismerkedni a gasztronómiájával. 

Tudtad?  

Olvasás közben olyan információkra bukkantam, melyek nagyon megleptek, és amelyek csak még inkább erősítették bennem azt az érzést, hogy - bár most azonnal nincs lehetőségem Indonéziába utazni, de - azonnal meg kell ismernem az ország egzotikus kincseit.  

Mivel hosszú éveken át tanultam zenélni, a rendezvényen legjobban a tradicionális táncegyüttesekre és a zenei programokra vagyok kíváncsi. Klasszikus indonéz zenekar a gamelán, melyben számos hangszer kap szerepet, úgymint xilofon, metallofon, dobok, gongok, bambuszfuvola és húros hangszerek; időnként még énekhang is. Különösen érdekes, hogy a gamelán zene szájhagyomány útján terjedt egészen a XIX. századig, a nyugati zenében alkalmazott kottaíráshoz hasonló formája nem létezett. Mivel én is zenéltem zenekarban (természetesen kottából), nagyon várom, hogy meghallgassam az Indonéz Napokon a különféle ütős, húros és fúvós hangszerek közös játékát, amely kotta nélkül is tökéletes összhangban van. 


Ugyanez az izgalmas játék vonatkozik a táncokra is. Az indonéz szigeteken rengeteg táncstílus és ritmus öröklődik, több változatban és színben, mint amennyi nyelv és dialektus van. A táncok a legősibb mítoszoknak azt az üzenetét hordozzák, hogy a mi anyagi, szellemtelen világunk csak árnyéka a valódi szellemi világnak, amelyben istenek és hősök élnek. A trópusi szigetekről származó táncokat egyfajta meditatív lassúságból származó tiszta, finom mozdulatok, kecses kéztartások, mudrák, apró érzékeny tánclépések, érzéki pillantások jellemzik. A táncok mellett nagyon híres az indonéz-szigetvilág őshonos harcművészete, a Silat is, ami eredetileg a Java szigetéről származik. Több száz különböző stílusa ismert, de mindegyik azonos irányra fókuszál, mint az ütések, ízület manipulációja, pengés fegyverek, dobások, vagy az állat utánzó módszerek és/vagy ezek kombinációja. 


Az ország rendkívül színes zenés, táncos és harcművészeti hagyományokkal rendelkezik, és emellett igen gazdag a gasztronómiája és a képzőművészete is. 2016. május 6.-7.-én a családi programra látogatók megismerkedhetnek Indonézia kézműves- és gasztro-termékeivel, autentikus tánc- és zenei kultúrájával, egzotikus tájaival és ruhakölteményeivel, kipróbálhatják és megtanulhatják a batikolás technikáját és a szerencsésebbek értékes tombola-nyereményekkel gazdagodhatnak.

Az idei jótékonysági vásár kiállítói az Indonéz Nagykövetség szabadtéri területén sátrakban mutatják be a magyar közönség számára Indonézia értékeit és jellegzetes termékeit. A vásáron számos kiállító (indonéz és magyar cég) vesz részt, akik ékszerekkel, batikolt ruhákkal, indonéz élelmiszerekkel (kókusztermékek, kávé, tea, fűszerek…), kézműves termékekkel és lakberendezési tárgyakkal készülnek. 

A látogatók természetesen indonéz gasztronómiai különlegességeket, nemzeti ételeket, italokat is megkóstolhatnak.


Ünnepélyes megnyitó: május 6.-án, szombaton 10:00 órakor

Megnyitóbeszédet mond: H. E. Wening Esthyprobo Nagykövet asszony – Indonéz Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége

További programok: kézműves és gasztro-termékek vására, ezüstékszerek, batik ruhák és kiegészítők, indonéz tradicionális táncegyüttesek és zenei produkciók, batik workshop, filmvetítések Indonéziáról, indonéz fashion show, tombola– értékes indonéz nyereménytárgyak!

Találkozzunk május 6.-án az Indonéz Nagykövetségen, vagy május 19-20.-án az  Indonéz Napok – Kiállítás és vásáron (helyszín: Dunakeszi Bevásárlópark), és ismerjük meg jobban az indonéz kultúrát együtt!


Címkék: